maandag 23 maart 2015

Voorleeskampioenen

Al jaren ben ik betrokken bij de Nationale Voorleeswedstrijd in Zeeland en Noord-Brabant. In Zeeuws-Vlaanderen was het altijd vooral een lokaal gebeuren, waarbij elke regio zijn eigen winnaar naar de Zeeuwse finale stuurde. Sinds twee jaar hebben West-, Midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen de krachten gebundeld en is er een Zeeuws-Vlaamse finale, waaruit drie winnaars voortkomen die naar Middelburg mogen. Vroeger presenteerde ik de Hulsterse finale, en nu dus de Zeeuws-Vlaamse finale, die ook dit jaar weer feestelijk en spannend was.
In Noord-Brabant ben ik al een jaar of vijf jurylid. Daar doen ze het anders: er komen 65 lokale voorleeskampioenen uit heel de provincie bij elkaar voor de halve finale. Gelukkig hoeven we als jury niet álle 65 kinderen te beoordelen - dat zou een hels karwei zijn! - maar worden de voorlezers in acht groepen verdeeld, elk met twee juryleden. Alle groepen lezen tegelijkertijd voor in acht verschillende zalen in het cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle. Acht winnaars strijden dan een paar weken later om de titel Brabants voorleeskampioen.
Foto: Kjoek.nl
Ik mocht dit jaar jureren met Rob Ruggenberg. Het niveau van ons groepje was aardig, maar niet heel hoog. Onze voorlezers, allemaal meisjes, - net als in Zeeuws-Vlaanderen trouwens - waren ongeveer gelijkwaardig aan elkaar. We voorzagen al een moeilijke beslissing: wie zou onze winnaar moeten worden?
En toen kwam Maud uit Waalre. Een klein, tenger meisje dat rustig in de voorleesstoel ging zitten en vanaf het moment dat ze haar mond opendeed het publiek in haar ban hield. Zoals Rob het zei: 'Eén van de mooiste voorleesstemmen die ik ooit heb gehoord.' En gelijk had hij.
Ik durf niet te voorspellen wie uiteindelijk Nationaal Voorleeskampioen zal worden, want de Zeeuws-Vlaamse winnaars Thirza, Maya en Gwenn deden het ook uitstekend. Ik weet wel dat de provinciale jury's er een zware dobber aan zullen hebben.
En dat is alleen maar heel goed, toch?

1 opmerking:

Anoniem zei

hoi,ik las dat er ergens kippeziekte of zoiets was in een brabants dorp en toen doorgeklikt via wiki naar dat dorp en dat had 1 bekende inwoonster :) dus nu lees ik je stukjes,interessant volgende week ga ik er nog een paar lezen,greetz rob