maandag 27 april 2015

Treurig

25 april, Kinderboekendag in Vlaanderen. De bedoeling was de viering van het kinderboek. Leespromotie, leesbevordering, laten zien dat lezen leuk is. Een gezamenlijke activiteit van kinderboekenmakers en -verkopers in heel Vlaanderen, om ons enthousiasme voor boeken en lezen over te brengen. Meer dan 100 auteurs en illustratoren gaven die dag zonder enige vergoeding workshops en lezingen, deden spelletjes, tekenden en lazen voor dat het een lieve lust was. Meer dan 70 boekhandels zetten hun deuren wagenwijd open om de auteurs, illustratoren en  kinderen te ontvangen.
Ik was een van die auteurs, en ik was gekoppeld aan de Standaard Boekhandel in Oostkamp. Ik had een speurtocht rond mijn serie Z.E.S. bedacht, en ik zou voorlezen uit de deeltjes over Spik en Spek die ik geschreven heb. Er was een verrassing en een traktatie voor elke bezoeker.
We hadden mooie affiches en flyers gemaakt om uit te delen op de scholen, zodat zo veel mogelijk kinderen ervan zouden weten.
De uitbaatster van de Standaard kreeg nul op het rekest toen ze de flyers aan school aanbood. Ze konden de flyers niet in de klas uitdelen. De reden: de activiteit was in een boekhandel. En dus commercieel. Daar begonnen ze niet aan.
Terwijl ik nota bene bereid was om als prijs voor de speurtocht gratis een auteursbezoek aan de klas te brengen.
Zouden ze die flyers überhaupt gelézen hebben?
Ik kan er niks aan doen, maar ik word toch treurig van dergelijke reacties.

1 opmerking:

Leander Hanssen zei

Kortzichtig, inderdaad.