donderdag 31 oktober 2013

De oude school

Afgelopen week was ik op bezoek in de bovenbouw van basisschool 't Vogelnest in Hengstdijk. Orlando uit groep 6 had met de wedstrijd 'Ontwerp een nieuwe cover voor een boek van Z.E.S.' een klasbezoek gewonnen. Drie jaar geleden was ik daar ook al eens te gast, en toen waren ze net die week verhuisd naar een nieuw schoolgebouw. Dat was pal naast de oude school gebouwd. Wat er met het oude gebouw zou gebeuren, wist toen nog niemand.

Toen ik mijn auto parkeerde, zag ik dat het oude gebouw er nog er nog precies zo bij stond als drie jaar geleden. Nou ja, precies... De speelplaats was overwoekerd door onkruid, de speeltoestellen waren groen uitgeslagen en vieze vlekken hadden de gevel ontsierd. Achter een raam prijkte een bord 'Te koop'. Op een ander raam stonden nog geverfde figuren, als stille getuigen van een betere tijd.

Ik kreeg medelijden met de oude school. Afgedankt en vergeten stond ze daar, naast dat strakke, nieuwe, van leven bruisende gebouw, dat niet meer gewoon 'school' heet, maar 'brede school'.

En toch heeft ze iets wat de nieuwe school nog niet heeft: geschiedenis. Op de website van de nieuwe school las ik dat het oude gebouw dateert van vóór 1900. Wat een schat aan verhalen en herinneringen moeten die oude lokalen herbergen! Honderden kinderen hebben daar geleerd, gespeeld, gelachen en gehuild, onder het wakend oog van tientallen meesters en juffen. Jaren vol vrolijkheid, verdriet, eenzaamheid, vriendschap, angst, geborgenheid... in de verlaten gangen moeten ze bijna voelbaar zijn.

Terwijl ik na afloop van mijn, overigens zeer aangename, klasbezoek weer in mijn auto stapte, hoorde ik het. In koor, heel zacht, meegedragen op de wind die de hoge grashalmen op het schoolplein zachtjes heen en weer deed wuiven.

Een keer twee is twee, twee keer twee is vier, drie keer twee is zes...

Ik keek nog één keer om naar de oude school en reed met een weemoedige glimlach op mijn gezicht weer naar huis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Anneriek,
Zie ik daar inspiratie voor een nieuw boek? Wij hebben de eeuwenoude aanwijsstok nog altijd in gebruik je voelt via die stok de vroegere tijden herleven....en het oude st Jozefbeeld heeft een ereplaatsje gekregen in de hal van 't Vogelnest.We vonden het een leerzaam,spannend en inspiratief klasse(n)bezoek!
Groetjes vanuit 't Vogelnest