donderdag 4 oktober 2012

Op de brandstapel!

In de middeleeuwen werden soms dieren in een heuse rechtszaak veroordeeld. Zo werd in Zwolle ooit een stier ter dood gebracht omdat hij een boer op de horens had genomen en in Frankrijk moest een zeug dood omdat ze een kind vermoord had.

In het Archeon in Alphen a/d Rijn vond recent ook zo'n dierenproces plaats. Het historische themapark was het decor van een proces tegen een heuse houtwormenbende, die de vergadertafel van de Schrijvers van de Ronde Tafel aan het opvreten was.
Foto Pip Barnard

De bezoekers van het Archeon waren getuige van de vurige pleidooien van aanklager en verdediger, van de klachten van de Schrijvers, het getwijfel van de jury en de uiteindelijke uitspraak van de rechter. Die luidde: op de brandstapel met die bende! Dat daarbij ook hun tafel in de vlammen verwoest werd, moesten de Schrijvers dan maar voor lief nemen ...

Het houtwormenproces was een onderdeel van het schrijversweekend in het Archeon. Elk jaar houden de Schrijvers van de Ronde Tafel, een genootschap dat zich bezighoudt met historische jeugdboeken, daar zitting. Sinds 2010 ben ik lid van het genootschap.

Dit jaar besloten we, naast de traditionele boekentafel en signeersessies, een historisch toneelstuk op te voeren. Het houtwormenproces kwam uit de koker van ons medelid Peter Smit. De tekst was prima (wij zijn tenslotte schrijvers), over de acteerprestaties waren de meningen verdeeld ... maar we trokken wél aandacht. En als je aanklager speelt, is het handig dat je kunt zwaaien met 'rechtbankdocumenten' waar je af en toe een blik op mag werpen. Want tijd om te repeteren hadden we natuurlijk niet gehad ...

Geen opmerkingen: