donderdag 9 juni 2011

De bakker en zijn geheim

Hij is er bijna: de vierde reeks leesboeken in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas, een serie gebaseerd op de historische Canon van Nederland. In die reeks zal ook weer een door mij geschreven deel zitten, over het venster 'Karel V'.

In verschillende teksten en boeken over zijn leven las ik dat Karel V hield van veel eten, vooral van sterk gekruide, vette gerechten en van zoetigheid. Hij stouwde regelmatig grote hoeveelheden marsepein, wafels en ander lekkers naar binnen. Hij had een erg slecht gebit omdat hij zo veel snoepte.


En daar was het idee voor mijn verhaal! 'Het geheim van de bakker' speelt zich af in 1512 in Mechelen, waar de 12-jarige Karel toen woonde. Op een dag komt hij Griete tegen, de dochter van een bakker, die met een mand zoete koeken op weg is naar een klant. Karel proeft een koek, raakt eraan verslingerd en zegt dat Grietes vader voortaan aan het hof mag leveren. En dat zorgt voor een hoop haat en nijd onder de andere bakkers, met nare gevolgen voor Griete en haar familie.

Eind juni komt 'Het geheim van de bakker' uit.

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: