donderdag 12 november 2009

Waar is de kassa?

Het jaarlijkse megaspektakel dat Antwerpse Boekenbeurs heet, is weer voorbij. Twaalf dagen lang lagen er weer duizenden boeken in de vier enorme hallen, waren er volop lezingen, workshops en voorstellingen, en waren er elke dag meer dan honderd auteurs aanwezig.

Die enorme aantallen zorgden ervoor dat heel veel auteurs een groot deel van hun signeersessies zaten te niksen. Zelfs kleppers als Pieter Aspe of Marc de Bel zaten soms maar wat voor zich uit te kijken. Degene die het op de hele beurs nog het drukst had, was niet eens een echte schrijver: ene Piet Huysentruyt, tv-kok die zijn naam aan een aantal kookboeken heeft geleend. Ook de langste man ter wereld trok lange rijen. Hij signeerde het Guinness Book of Records op de bladzijde waar zijn foto stond!

Bij Geronimo Stilton was het ook druk. Een muis! Maar goed, zijn hoofdbezigheid is tenminste nog schrijven.

En wat doen wij, het gewone auteursvolk? Wij kletsen wat bij, kijken naar voorbijschuivende mensenmassa's en eten minimarsen. Af en toe signeren wij een boek. Heel soms hebben wij zelfs een kleine rij (zie foto). Vaak krijgen wij vragen. Maar niet over onze boeken. Nee, wat mensen vragen is:

'Waar is de kassa?'
'Is dit zaal drie?'
'Waar kan ik iets eten?'
'Kan ik ook bij u betalen?'
'Is hier een toilet?'
'Waar liggen de boeken van .... ? (eender wie, behalve van jou zelf...)

Wij blijven vriendelijk en helpen de mensen op weg voor zover we dat kunnen, ook al hebben we weleens de neiging om de zoveelste Geronimo Stilton-fan de verkeerde kant op te sturen. Pas als we het echt niet weten, wijzen wij de mensen erop dat ze het beter aan een standmedewerker kunnen vragen in plaats van aan een auteur.

Maar soms werkt het wel een beetje op onze zenuwen: tenslotte zitten we niet aan de kassa maar aan een auteurstafel, staat er een duidelijk naambordje bij elk van ons en ligt er een stapel boeken met onze naam erop voor onze neus.

Ach, misschien moeten we de volgende keer gewoon allemaal een muizenpak aantrekken...

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: