vrijdag 14 augustus 2009

Vlaams/Nederlands

Ook Spik en Spek zijn weer van de partij dit najaar! Vorig jaar verschenen bij Uitgeverij Abimo al drie leesboxen (elk 6 boekjes op resp. AVI-niveau's Start, M3 en E3) met verhaaltjes over de ondernemende rat en muis, en dit jaar komt daar een leesbox bij (met drie boekjes op AVI-niveau M4 en drie op E4).

Vorig jaar schreef ik drie boekjes op niveau AVI E3, en nu mocht ik weer iets moeilijkere woorden en langere zinnen gebruiken in mijn boekje op AVI M4: 'Spik wil weg'.

Spik heeft genoeg van het gezeur van haar moeder ('veeg je voeten, eet je bord leeg, ruim je kamer op, maak je niet vies'...) en besluit weg te lopen. Spek wil haar niet alleen laten gaan, en gaat dus maar mee. Maar of dat nou de oplossing is...

De andere verhalen in de nieuwe box werden geschreven door Marja Mulder, Marijke Bouwhuis en Anne Wyckmans. Het is grappig dat, voor een Vlaams project, met door een Vlaamse auteur bedachte figuurtjes (Spik & Spek komen uit de koker van Marc de Bel), drie van de vier auteurs Nederlands zijn!

Dat leverde wel eens interessante discussies op over het taalgebruik. Er kwamen typisch Nederlandse uitdrukkingen in voor als 'ik schrik me een hoedje' en 'ik zit hier in mijn uppie', die de Vlaamse redacteur soms wel de wenkbrauwen deden fronsen. Maar uiteindelijk is er een voor alle partijen 'neutrale' tekst uitgekomen, waarbij hopelijk zowel de Nederlandse als de Vlaamse lezers zich op hun gemak zullen voelen!

Nou ja, de illustratrice, Frieda Van Raevels, is dan weer wel een Vlaamse. En zij heeft natuurlijk ook een heel groot aandeel in de boekjes!

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: