zondag 31 mei 2009

Finale van een uniek project

De verhalenwedstrijd van de Stichting Johan Hendrik van Dale is inmiddels afgelopen. In het Ledeltheater in Oostburg vond de prijsuitreiking plaats, en die mocht ik doen, als bedenker van de inleiding van het verhaal dat de kinderen moesten afmaken.

Het verhaal moest gaan over Jantje van Sluis. Tijdens het lezen van de inzendingen kwamen we van alles tegen: Jantje als superheld, Jantje in de Tweede Wereldoorlog, Jantje in een Star Warsdecor, dappere Jantjes, bange Jantjes, luie Jantjes en Jantjes in het jaar 2500. Hoewel ook veel kinderen het klassieke Jantje van Sluisverhaal vertelden, waren er ook een boel bij die hun fantasie de vrije loop hadden gelaten.

Het theater zat vol met bijna 200 kinderen uit groep 6, 7 en 8 en ze lieten geweldig van zich horen. Winnende klasgenoten werden luidkeels geprezen, en werden begeleid door gejuich, applaus en donderend voetengestamp terwijl ze een beetje verlegen, maar ook reuzetrots het podium beklommen. En wat nog mooier was: tijdens het voorlezen van de winnende verhalen was het muisstil in de zaal.

Na de prijsuitreiking genoten we van de fantastische toneelvoorstelling 'Drempelen' van Theatergezelschap Beumer & Drost. Absurd, zonder echt verhaal, maar ongelooflijk grappig!

Het is bewonderenswaardig wat de Stichting J.H. van Dale voor de scholen in Sluis gedaan heeft. De Stichting heeft alles gefinancierd: mijn klassenbezoeken, de boekjes 'Op zoek naar Johan Hendrik', de verhalenwedstrijd, de theatervoorstelling... alles met maar één doel voor ogen: leesbevordering. Kinderen overtuigen dat lezen en schrijven leuk is!

De scholen in Sluis kregen dit omvangrijke project in de schoot geworpen. Ze hoefden er niets voor te doen, niets voor te betalen. Zelfs het vervoer naar het theater was geregeld.

Uiteindelijk hebben zeven scholen meegedaan. Ik vraag me serieus af wat de overige scholen in de gemeente Sluis bezield heeft om dit unieke project aan zich voorbij te laten gaan.

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: