dinsdag 7 april 2009

Jantje en de Duitsers

Op uitnodiging van de Stichting Johan Hendrik van Dale bezoek ik deze weken zeven basisscholen in de gemeente Sluis. De bedoeling is om het boekje 'Op zoek naar Johan Hendrik' te promoten, en de kinderen voor te bereiden op een verhalenwedstrijd waaraan ze gaan deelnemen.

Die verhalenwedstrijd heeft te maken met een andere bekende Sluisenaar: Jantje van Sluis, de klokkenluider die er onbewust voor zorgde dat de Spanjaarden in 1606 de stad niet konden innemen. Nu kent ieder kind in de gemeente Sluis de naam van Jantje van Sluis wel, en de meesten kunnen hem ook wel ongeveer in de juiste tijd plaatsen. Toch zijn er ook die wel de klok hebben horen luiden, maar niet helemaal weten waar de klepel hangt, en overtuigd vertellen dat Jantje 'de Duitsers wegjoeg'.

Maar dat geeft allemaal niks. Wat telt, is het enthousiasme waarmee bijvoorbeeld de kinderen van De Drieklank in Oostburg aan de slag gingen met Jantje. Ik was de klas nog niet uit, of ze waren al volop verhalen aan het verzinnen.

Op 14 mei is de prijsuitreiking. Ik ben benieuwd welke avonturen Jantje allemaal beleeft. In zo'n verhaal kan hij natuurlijk gerust de Duitsers wegjagen... al hebben ze dat in het toeristische Sluis vandaag de dag misschien liever niet!

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: