zondag 8 februari 2009

Wie was Johan Hendrik?

Wie kent Johan Hendrik van Dale?

...

Goed, één tip: hij heeft een woordenboek gemaakt dat naar hem genoemd is. En dat woordenboek kennen we natuurlijk allemaal. Tenminste, dat zou iedereen die Nederlands spreekt toch moeten kennen.

Johan Hendrik van Dale werd geboren in Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Daar is een heuse stichting opgericht die ook naar hem vernoemd is: de Stichting Johan Hendrik van Dale. Deze stichting vond dat J.H. ook bij kinderen meer bekendheid verdiende, en nam het besluit om een boekje te laten schrijven over het leven van de goede man.

Ten tijde van dat besluit, nu ruim tweeënhalf jaar geleden, stond er een groot artikel met foto in de regionale krant over mijn toenmalige nieuwe boek 'De man in de modder'. En zie, de Stichting had zijn schrijver gevonden.

Ik nam de opdracht graag aan, maar kwam er al snel achter dat J.H. echt een 'brave Hendrik' was: hij was schoolmeester en archivaris in Sluis, zat de hele dag en een stuk van de nacht met zijn neus in de boeken, schreef ontelbare boekjes en artikelen over taal en geschiedenis, werkte aan het woordenboek, reisde nooit en had een redelijk zwakke gezondheid. Niks, maar dan ook niks wees erop dat zijn leven ook maar een beetje spannend was geweest. En om daar dan een boekje over te schrijven? Waar was ik aan begonnen?

Maar goed, dat maakte de uitdaging alleen maar groter. Uiteindelijk is er 'Op zoek naar Johan Hendrik' uitgekomen, dat afgelopen vrijdag officieel werd gepresenteerd door de overhandiging van het eerste exemplaar aan de wethouder van Cultuur van Sluis. Van Dale speelt een geheimzinnige rol in het boekje, waardoor twee eigentijdse kinderen behoorlijk in verwarring worden gebracht...

Meer lezen? Het boekje is binnenkort te vinden in boekhandel en bibliotheek, en in de VVV's van Zeeuws-Vlaanderen.

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: