woensdag 18 juni 2008

Ik worstel en kom boven

De geschiedenisserie van Uitgeverij Delubas waar ik aan meewerk, begint langzaam vorm te krijgen. De prentenboeken en de eerste reeks leesboeken zijn bijna af; zie ook mijn vorige bericht.

Intussen ben ik alweer begonnen met het schrijven van een deeltje voor de tweede reeks, met als onderwerp de watersnood van 1953. Ik dacht dat dat een makkelijke keuze was, omdat ik immers in Zeeland woon en mijn research dus dicht bij huis zou kunnen doen in plaats van naar de andere kant van het land te reizen zoals bij mijn boekje over Deventer (De valse koopman).

Nu, wat dat betreft had ik gelijk - het Watersnoodmuseum is maar een klein uurtje rijden - maar o, o, wat is er al veel over de ramp verschenen! Tientallen boeken voor volwassenen en kinderen hebben de watersnoodramp als onderwerp. En aan die bijna onafzienbare reeks ga ik er nog eentje toevoegen ...

Wat ook tegenviel bij het bedenken van een verhaallijn, was de alomtegenwoordigheid van de ramp. Het is moeilijk om de storm niet de hoofdpersoon van het verhaal te maken. In 'De valse koopman' beleeft Maarten een avontuur tegen de achtergrond van de jaarmarkt in Deventer en de Hanze, maar je kunt die storm van 1953 bezwaarlijk een rol op de 'achtergrond' geven. Verhaalpersonages die door de overstroming getroffen worden beleven nauwelijks een ander verhaal dan proberen die storm te overleven.

Toch heb ik in de getuigenissen van overlevenden genoeg aanknopingspunten gevonden voor een spannend verhaal, hoop ik.


Ik ben dus dapper begonnen met schrijven. En als ik vastloop denk ik maar aan Zeelands wapenspreuk.


Luctor et Emergo.


Hoewel mijn geworstel met verhaallijnen en zinnen natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken is met de strijd die de slachtoffers destijds tegen het water moesten voeren.


Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

1 opmerking:

Bientje zei

You can do it!
I know you can!
Je zult er weer een prachtig boek van maken.
Liefs,