maandag 17 maart 2008

Voorleeswedstrijd

Vorige keer berichtte ik over de spellingswedstrijd van het Davidsfonds (tussen haakjes: ik mocht tot mijn grote verrassing wél naar Brussel voor de finale, en ik werd tiende van de vijfentwintig in mijn categorie - niet slecht voor iemand die zich nauwelijks had voorbereid...). Maar er zijn meer wedstrijden die met taal te maken hebben.

Neem nou de Nationale Voorleeswedstrijd, die dit jaar al voor de vijftiende keer wordt georganiseerd. Vorige week was in de bieb van mijn woonplaats de regionale finale. En die mocht ik presenteren. Tien kandidaten uit groep 7 en 8 van verschillende scholen streden om een plek in de provinciale finale op 5 april.

Ik presenteerde de regionale Voorleeswedstrijd nu voor de derde keer, en ik vind het ieder jaar even leuk. Voordat de kandidaten moeten voorlezen, kun je maar beter geen gesprekje voeren, want ze staan allemaal stijf van de zenuwen. Sommigen komen ook helemaal niet naar je toe als je ze aankondigt, maar lopen direct naar de voorleesstoel en beginnen gewoon. En gelijk hebben ze!

Na de juryberaadslaging zet ik - à la Idols - drie stoelen op het podium. Daarop komen de drie besten te zitten. Na een bloedstollende stilte, tijdens welke de spanning van de gezichtjes af druipt, en die ik - gemeen hè - een beetje lang rek, noem ik dan eindelijk de naam van de winnaar.

Jammer dat er maar eentje kan winnen. Ze doen stuk voor stuk zo hun best, dat ik ze allemaal wel naar de finale wil sturen. Gelukkig krijgen ze in ieder geval allemaal een beloning: een cadeaubon, een oorkonde en een Nationale Voorleeswedstrijdtas en -shirt.

Maar het allermooiste van deze wedstrijd is, dat er, ondanks soms negatieve berichten in de media, blijkbaar nog genoeg kinderen zijn die lezen leuk vinden en dat ook aan anderen willen laten zien.

Reageren op dit bericht? Klik op ' reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: