maandag 24 september 2007

De ene boekhandel en de andere

De winkel op het plaatje is een van de twee boekhandels in het stadje waar ik woon. Het is een zelfstandige boekhandel, gevestigd in een oud pand midden in de winkelstraat.

De andere boekhandel is een Bruna. En die zit er recht tegenover. Ze verkopen allebei mijn boeken, maken allebei promotie voor me. Dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk. Aan de andere kant bezorgt het me soms wat hoofdbrekens. Heb ik dat printerpapier de laatste keer nou bij de een gekocht? Dan zal ik dat verjaardagskaartje maar aan de overkant kopen... want ik wil ze natuurlijk allebei te vriend houden, en dat doe je door er regelmatig binnen te lopen, iets te kopen en te laten merken dat je waardeert dat ze voor jou, als 'lokaal product', moeite willen doen.

Afgelopen weekend was het bijvoorbeeld Boekenvierdaagse. Van donderdag t/m zondag waren er allerlei activiteiten op het gebied van boeken en literatuur. Een lezing van Tineke Beishuizen, een toneelvoorstelling over Annie M.G. Schmidt, schrijverscafé met Jan Siebelink en Annejet van der Zijl, tweedehands boekenmarkt, taxatie van oude boeken, en, jawel, signeersessies met 'schrijvers uit de streek'. Onder wie ik.

Zo zat ik dus op zaterdagmiddag in deze boekhandel achter een tafeltje met een paar stapeltjes 'Het spook van de vuurtoren'. Pen in de aanslag, kopje koffie erbij, wat wil je nog meer.

Nou, iets meer publiek had ik wel gewild. Geregeld kwamen er wel mensen een praatje maken hoor, en sommigen kochten zowaar een boek. Maar ja, het was stralend weer, en dan lonken toch de vele fiets- en wandelroutes, de terrasjes en, iets verder, het nazomerse strand.

En wat vind je aan het strand? De vuurtoren! Zo kom je toch weer uit bij mijn boek...

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

maandag 17 september 2007

Het winkeltje van Frans

Een tijdje geleden berichtte ik dat ik naar aanleiding van een project van de gemeente Vlissingen een verhaal ging schrijven over een onderwerp uit de Vlissingse geschiedenis. Ik had gekozen voor de opkomst van het strandtoerisme aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Toen zwemmen in zee nog geld kostte en het gebruik van een badkoets verplicht was (zie bericht van 6 augustus).

In die tijd was er in de Walstraat in Vlissingen een kantoorboekhandel. De eigenaar, Frans Timmerman, zag wel brood in de toeloop van toeristen, en opende een 'bijhuis' op de boulevard. Daar verkocht hij niet alleen strandspullen, maar ook sigaren en sigaretten, bonbons, zelf uitgegeven ansichtkaarten en Vlissingse souvenirs. En als het zo uitkwam, speelde hij informatiebureau voor de toeristen. Zou hij daarmee de ongeveer twintig jaar eerder opgerichte VVV in de wielen gereden hebben, of waren ze blij met de service van Frans? Wie zal het zeggen...
Van de Vlissingse gemeentearchivaris kreeg ik dit plaatje met daarop o.a. het winkeltje van Frans. Zo ging het er in de jaren 1910 in Vlissingen aan toe. De flanerende toeristen, de muziekkiosk en het strandpaviljoen, de eerste hotels... uren kan ik naar die foto kijken en fantaseren over de mensen: waarom lopen ze daar, wat voor levens leidden ze, en... wat kochten ze in het winkeltje van Frans, het middelste gebouwtje links op de foto?

Ik heb Frans Timmerman een kleine maar heldhaftige rol toebedeeld in mijn verhaal. Als alles volgens plan verloopt, zal het ergens tegen het eind van het jaar te lezen zijn op de website van de Vlissingse bibliotheek. Intussen kun je je eigen verhaal verzinnen bij deze geweldige, nostalgische foto.

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

maandag 10 september 2007

Aandacht trekken

Zo, nu 'Het spook van de vuurtoren' is gepresenteerd, en de serie 'Z.E.S.' gelanceerd, komt het erop aan om aandacht te trekken. Bijvoorbeeld op de Manuscripta, die op 2 en 3 september in Amsterdam werd gehouden. Manuscripta heette tot vorig jaar 'Vers voor de pers' en was een vakbeurs voor de pers en mensen uit het boekenvak, waar uitgevers hun nieuwe boeken presenteren voor het komende seizoen.

Dit jaar was de naam veranderd in Manuscripta, en was er een publieksdag aan toegevoegd, zodat ook 'gewone' lezers konden kennismaken met nieuwe boeken, auteurs konden ontmoeten, lezingen en voorstellingen bijwonen, etc. Er waren deze eerste keer zo'n 4000 bezoekers, en dat vonden de organisatoren helemaal niet slecht. Wij hadden het in ieder geval gezellig in ons Clavis-kraampje (op de foto met Iris, mijn uitgever), en ik heb natuurlijk fanatiek 'Z.E.S.'-flyers staan uitdelen.

Manuscripta was nog maar het begin van de promotie van 'Z.E.S.' Op 8 september was ik in boekhandel Basting in Oostburg, en er volgen nog meer signeersessies:

22 september in boekhandel Remortel in Hulst,vanaf 14 uur
23 september in het VVV-kantoor van Hulst, vanaf 14 uur
29 september in het VVV-kantoor van Cadzand, vanaf 14 uur
5 oktober in het VVV-kantoor van Breskens, vanaf 15.30 uur
6 oktober in boekhandel De Drvkkery in Middelburg, tijdens de schrijversmarkt, vanaf 14 uur
7 oktober in Galerie T in Middelburg, samen met Wouter Tulp, de illustrator van Z.E.S., in het kader van de Kunst en Cultuurroute Middelburg, met als thema 'Kind en Kunst', vanaf 13 uur.

We hebben ter gelegenheid hiervan een hele leuke ontwerpwedstrijd bedacht, waarmee je een exemplaar van 'Het vergeten graf' kunt winnen, deel 2 uit 'Z.E.S.' Je kunt het deelnameformulier en de voorwaarden downloaden.

Doe dus mee en kom gerust eens langs op een van die dagen!

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

maandag 3 september 2007

Presentatie van het Spook

Op donderdag 30 augustus maakte 'Het spook van de vuurtoren' Breskens en omgeving onveilig: ruim 150 leerlingen van de OBS Breskens en basisschool De Golfbreker gingen op zoek naar het boek.
Bij binnenkomst in de Napoleonhoeve kregen alle leerlingen een bekertje drinken: ze waren tenslotte op de fiets gekomen en ze moesten energie verzamelen voor de speurtocht.

Daarna gingen ze op pad met behulp van gps-apparaatjes. De VVV Zeeuws-Vlaanderen was zo vriendelijk geweest om die uit te lenen.

'Daar moeten we zijn!'

'Het spook van de vuurtoren' is gevonden!

Terug in de Napoleonhoeve konden de kinderen het boek kopen en laten signeren en een praatje met met maken. Elke groep kreeg sowieso een boek mee voor in de klas, want ze hadden natuurlijk niet voor niks gezocht.

Het was een hartstikke gezellige middag, met mooi weer en vrolijke gezichten. Een goed begin van de serie Z.E.S.!!

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.