dinsdag 18 december 2007

Een kerstvertelling

Een van mijn favoriete verhalen is 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Geschreven in 1843, maar nog altijd actueel: over de vrek Ebenezer Scrooge die Kerstmis verfoeit, tot hij met de hulp van drie geesten tot het inzicht komt dat Kerstmis veel vreugde kan brengen en dat het slecht met hem zal aflopen als hij zich zo vrekkig en onuitstaanbaar blijft gedragen.

Ik verzamel zoveel mogelijk verschillende versies van het verhaal, als boek, als video of als dvd. Ik bezit intussen een bonte verzameling: bijvoorbeeld 'A diva's christmas carol', waarin de rol van de vrek Scrooge vertolkt wordt door een verwende zangeres ("Ebony Scrooge"). Of wat denk je van 'The Muppets Christmas carol", waarin Kermit en Miss Piggy het echtpaar Cratchit zijn. Er bestaat zelfs een Flintstones-versie van het verhaal. Maar ook een boek van collega Marc de Bel - het verhaal van Hebbert Wezel - is gebaseerd op 'A Christmas Carol'.

In deze dagen voor Kerstmis kom je de kerstvertelling van Dickens weer overal tegen. Mijn eigen man speelde vorige week nog Jacob Marley in een versie van de plaatselijke toneelvereniging. In Deventer was het afgelopen weekend Dickens-weekend, en kon je de personages (niet alleen uit Christmas Carol, maar uit alle verhalen van Dickens) in levende lijve ontmoeten. Kijk hier voor de foto's.

Misschien lever ik ooit nog wel eens een bijdrage aan de bijna eindeloze reeks van variaties op het verhaal. Mijn eigen 'Christmas Carol', als eerbetoon aan Charles Dickens. Ik moet alleen nog een originele invalshoek bedenken... en dat wordt alleen maar moeilijker, hoe meer versies ik verzamel!

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: