maandag 22 oktober 2007

Kinderboekenweek, maar dan in Shanghai

Vorige week kreeg de Kinderboekenweek een erg leuk staartje. Terwijl in Nederland leerlingen, leerkrachten, scholen en bibliotheken zaten uit te puffen van alle drukte, was aan de andere kant van de wereld een juf onvermoeibaar bezig haar klas enthousiast te maken voor 'Sub rosa, boeken vol geheimen'.

Juf Ilse geeft les aan De Oranje Draak, een Nederlandse school in de Chinese stad Shanghai. Ze is een hele lieve juf en een goede vriendin van mij. Ze had het idee opgevat om via de webcam een 'klassenbezoek' te organiseren en op die manier betrokken te zijn bij de Kinderboekenweek in Nederland.

Na de zomervakantie in Nederland was ze daarom met een stapeltje van mijn boeken naar Shanghai teruggekeerd, had de directie van de school overtuigd, en was aan de voorbereiding begonnen.

De grote dag was 17 oktober om 16 uur in Shanghai, 10 uur in Nederland. Om half 10 probeerden we de internetverbinding uit. Dat was nog niet zo eenvoudig: eerst kregen ze in Shanghai geen beeld van mijn webcam, toen was het geluid onverstaanbaar en op den duur viel de verbinding helemaal weg.
Maar uiteindelijk kwam het toch nog goed, en mochten de leerlingen van De Oranje Draak (sommigen compleet met oranje-rood-wit-blauwe pet!) om de beurt hun vragen inspreken bij de webcam op de laptop van juf Ilse. Door de toch wat moeizame verbinding bleef de virtuele ontmoeting beperkt tot een kwartiertje, maar het was wel een van de bijzonderste klassenbezoeken die ik ooit heb mogen doen!

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: