maandag 20 augustus 2007

Karbonade met de lift

Nog tien dagen aftellen en het is zover: dan wordt 'Het spook van de vuurtoren' gepresenteerd. Terwijl dit eerste deel uit de nieuwe serie Z.E.S. net in de boekhandels ligt, ben ik alweer bezig met het bedenken en schrijven van deel 3. Dat gaat natuurlijk opnieuw over het (door mij verzonnen) kustplaatsje Zandplaat, en meer bepaald over een oude villa die daar in de duinen staat.

Langs de Vlaamse en Nederlandse kust kun je hier en daar nog van die oude villa's zien. Het zijn statige huizen, eigendom van de rijke burgerij uit het binnenland. Notarissen, advocaten, artsen en fabrikanten brachten in de eerste helft van de 20e eeuw massaal hun vakanties door aan zee, en dan het liefst in hun eigen villa.

Om inspiratie op te doen, ben ik gaan kijken in Villa Les Z├ęphyrs in Westende. Een authentieke kustvilla van een artsenfamilie uit de jaren '30, helemaal gerestaureerd en ingericht als in die tijd. En wat hoort daar bij? Jawel, een etenslift. Beneden in de keuken zette de keukenmeid de schotels in de lift, gaf een rukje aan het touw, en de bovenmeid, die in de eetkamer klaar stond, trok de maaltijd omhoog om ze vervolgens te serveren aan de familie.

Ja, die etenslift die gaat een rol spelen in Z.E.S. deel 3. Ik weet alleen nog niet precies welke...
Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

Geen opmerkingen: