maandag 6 augustus 2007

In zee met de badkoets

Een toepasselijk onderwerp, nu (eindelijk) de mussen van het dak vallen en heel Nederland richting strand koerst voor een beetje verkoeling.

Voor de website van de bibliotheek Vlissingen ga ik een verhaal schrijven dat te maken heeft met de geschiedenis van Vlissingen. Een aantal andere auteurs doet dat ook, zodat binnenkort een kleine geschiedenis van Vlissingen in korte verhalen te lezen valt op het website-onderdeel 'Jong & Vroeger'.

Ik heb gekozen voor de opkomst van het strandtoerisme in Vlissingen, met o.a. de opening van het sjieke 'Grand Hotel des Bains' in 1886. Dat was de tijd dat mensen in zee gingen zwemmen met behulp van een badkoets: een wagentje dat (meestal) door een paard de zee in getrokken werd. In het wagentje kon je je omkleden: er hingen een badkostuum en een handdoek klaar. Als je je in het badkostuum had gehesen, klopte je op de wand, het teken dat het paard vertrekken kon. Eenmaal in zee bleef je daar zo'n 40 minuten rondspartelen, afgeschermd voor nieuwsgierige blikken door een zeil en onder toezicht van de badmeester, die je kon komen helpen als je kopje onder ging (in het reglement stond dat je 'ten alle tijde grond onder de voeten' moest voelen!)

In zee zwemmen was niet gratis. Nee, zo'n heilzaam zeebad inclusief verplicht gebruik van een badkoets, badlinnen, zwembroek en een handdoek kostte maar liefst 40 cent (18 eurocent). Maar als je een abonnement nam voor 15 keer, dan betaalde je slechts f 4,50 (ongeveer € 2,03).

En wat vanzelf sprak: de badkoetsen voor de heren moesten op minstens 30 meter afstand blijven van die voor de dames...

Reageren op dit bericht? Klik op 'reacties' hieronder.

1 opmerking:

Anoniem zeiBronvermelding:

http://www.zandvoortvroeger.nl/badkoetsjes.html